Mange af os har stadigvæk videobånd med optagelser fra bryllupper, skoleteater, ferieture, familie-minder og hvad man ellers kunne få optaget med de fancy videokameraer dengang. Disse minder er jo ikke blevet mindre betydningsfulde med årene, men desværre gemt mere og mere væk, pga. nyere teknologier for længst har overtaget dette marked.
Digitalisering af de gamle VHS-bånd betyder dog mere end blot, at få opgraderet til nyeste teknologi. Det handler først og fremmest om, at sikre de uerstattelige optagelser ikke forringes yderligere eller i værste fald går tabt pga. slitage, og at man i stedet får dem opbevaret på et langt bedre og mere sikkert lagringsmedie.
Når du har fået digitaliseret dine bånd, kan videooptagelserne også nemt deles med venner og familier. Derfor behøver du heller ikke længere bekymre dig med skræmmescenariet, ved at opbevare alle disse gamle bånd, skulle de gå tabt ved f.eks. en oversvømmet kælder, fugtskader eller brand o. lign.
Er det virkelig nødvendigt?
Som nævnt, kan der jo ske uheld. Derudover holder dine bånd heller ikke for evigt og forringes med tiden, bl.a. grundet oxidudskillelse (oxide-shedding / sticky-shed syndrome). Man siger, at et VHS bånd typisk holder ca. 10 til 30 år. Det afhænger selvfølgelig også af hvordan de bliver og blev opbevaret, og hvor meget de er brugt. Derfor er det vigtigt, at man får konverteret sine optagelser over på noget andet i tide, før de bliver alt for dårlige. Hos Datacity kan vi tilbyde, at smide dine optagelser over på bl.a. USB, DVD eller eventuelt en skybaseret løsning – det er helt op til dig.
Gennemgang af båndene
Når du indleverer dine gamle VHS-bånd, er det ikke sikkert, at alle bånd er i lige god stand. Derfor tillader vi os, at foretage en mindre gennemgang af dine bånd, før de overspilles. Dette er med til at sikre, at vi ikke forværrer videobåndet og i de fleste tilfælde, kan få rettet op på de fundne fejl uden for meget besvær. Dog skal det nævnes, at der kan være situationer, hvor potentielle fejl først kan ses under overspilningen, hvor vi i så fald vil forsøge at udbedre disse og derefter overspille optagelsen på ny. De hyppigste fejl vi ser på indleverede VHS-bånd, skyldes krøllet eller beskadiget bånd, altså båndsalat, knækket kassette eller bånd med mug/svamp indeni. Langt de fleste af de videobånd vi modtager, er dog intakt med almindelige og forventet brugsspor.
Bliver kvaliteten bedre?
Ja og nej. Når dine optagelser konverteres, ændres kvaliteten ikke til 4K eller UltraHD på magisk vis. Kvaliteten afhænger bl.a. af båndets stand, men vil i princippet være den samme som vist på VHS, når den overspilles. Der findes dog værktøjer til at reducere støj, forbedre farver og stabilisere billedet, som kan hjælpe lidt på det. Derudover konverteres optagelsen til “HD” så den kan ses på bl.a. DVD, hvilket ofte er årsagen til at folk tror, at deres kvalitet også ændres til High Definition. Det vigtigste er dog, at sørge for at båndet og hermed kvaliteten, ikke forværres yderligere.
Indlevér derfor dine videobånd til Datacity og få dem digitaliseret inden de bliver så forringet, at det ikke længere kan lade sig gøre, f.eks. pga. oxidafgivelse. Det lyder måske groft, men det ville være ærgerligt, at miste flere timers optagelser, blot pga. det blev gjort for sent.